Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Een examenopdracht uitwerken – hoe doe je dat?

Hoe kan je tijdens het examen het beste de verschillende opdrachten uitwerken? In deze tekst leg ik dat uit en geef ik je een aantal tips.

Hoe kan je tijdens het examen het beste de verschillende opdrachten uitwerken? In deze tekst leg ik dat uit en geef ik je een aantal tips.

Elke examenopdracht bestaat uit een situatiebeschrijving en een aantal deelopdrachten. De situatiebeschrijving vertelt wat over wie de lezer van jouw tekst is en wat de reden is dat je de tekst schrijft. Lees de opdracht dus goed door. De deelopdrachten vertellen precies wat de examinator wil lezen in jouw tekst. Het is dus slim om elke deelopdracht duidelijk terug te laten komen in jouw tekst

Voorbeeld 1:
Je zit op een sportclub. Omdat jullie binnenkort de sportkantine willen verbouwen, organiseren jullie een sportmiddag voor de kinderen in de buurt. Op die manier willen jullie geld inzamelen en hopen jullie gelijk een aantal nieuwe leden te werven.  Je wilt dat er zoveel mogelijk kinderen naar de sportmiddag komen. Je schrijft een uitnodiging voor de website van de plaatselijke krant.

In de uitnodiging vertel je:

 • wanneer en voor wie de sportmiddag is;
 • vertel je wat de sportmiddag kost en wat de kinderen voor dat geld krijgen;
 • vertel je aan welke activiteiten de kinderen kunnen meedoen. Noem er minstens 3:
 • vertel je waarom de kinderen aan deze sportmiddag moeten meedoen. Geef minstens 2 redenen;
 • vertel je hoe de kinderen zich kunnen aanmelden.

Schrijf de uitnodiging. De informatie mag je zelf verzinnen!

Als je de opdracht goed leest, dan valt het je misschien op dat je de lezer van dit bericht moet overtuigen of activeren om mee te doen aan deze sportmiddag. Je moet ze zo ver krijgen dat ze zich gaan aanmelden.

Deze tekst is voor de website van de krant. Het is dus geen brief of e-mail, maar het is ook niet echt een artikel. Dat maakt het best lastig, want begin je nu met een aanhef of een titel? Ik zou in ieder geval kiezen voor een titel, omdat het een bericht voor een website is.

Hoe zou je deze opdracht kunnen uitwerken?

Kindersportmiddag bij Sportclub Stoer en Sterk op 5 februari 2021!

Sportclub Stoer en Sterk organiseert een sportmiddag voor kinderen. De opbrengst van de sportmiddag wordt gebruikt voor de verbouwing van de sportkantine. De sportmiddag wordt gehouden op 5 februari van 13.00 tot 17.00 uur en is bedoeld voor alle kinderen van 7 tot 10 jaar.

Meedoen met de sportmiddag kost € 10,- en daarvoor krijg je naast een leuke sportmiddag ook een gezonde traktatie en een lekker drankje. De kinderen kunnen tijdens deze sportmiddag meedoen aan de volgende activiteiten: basketballen, ballenyoga en ballengolf.

Waarom moet je meedoen met deze supergezellige sportmiddag? Het is natuurlijk ontzettend leuk om met leeftijdsgenootjes te spelen en daarnaast word je begeleid door super enthousiaste begeleiders.

Heb je zin gekregen om mee te doen? Meld je dan aan door een mail te sturen naar StoerenSterk@gmail.nl.

Tot 5 februari!

Je ziet dat ik alle deelopdrachten in deze tekst heb uitgewerkt. Het makkelijkste is om de opdracht in je zin te laten terugkomen. Dan weet je ook zeker dat de examinator ziet dat je de opdracht hebt uitgewerkt.

Vergeet verder niet om je tekst een titel te geven. In de inleiding vertel je wat de aanleiding is om deze tekst te schrijven. In het middenstuk geef je informatie en in het slot sluit je de tekst af. In deze uitnodiging is het dus de bedoeling dat je de lezer overhaalt om zich aan te melden.

Advertentie

2 gedachten over “Een examenopdracht uitwerken – hoe doe je dat?”

 1. Ik zou graag voorbeeld brieven willen zien van een email, zakelijke brief, betoog, verslag, uitnodigingsbrief en een artikel. en ook de antwoorden van de gegeven teksten.

  Like

  1. Hallo Souraya,

   Er zijn al wat voorbeelden op de site te vinden, maar ik zal in de komende weken nog wat voorbeelden en antwoorden toevoegen aan de site.

   Met vriendelijke groet,
   Paulien

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: