Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Signaalwoorden leggen een verband

Signaalwoorden zijn woorden die ervoor zorgen dat zinnen en alinea’s in een verhaal aan elkaar verbonden worden. Ze zorgen voor een structuur in de tekst en maken dat de lezer de tekst beter begrijpt. Een signaalwoord vertelt je wat de zinnen of alinea’s met elkaar te maken hebben.

Signaalwoorden leggen dus een verband tussen de verschillende zinnen, zinsdelen of alinea’s. Door een signaalwoord te gebruiken, laat de schrijver aan de lezer weten wat de ene zin of alinea met de volgende of vorige te maken heeft. Signaalwoorden noemen we ook wel verbindingswoorden of voegwoorden, maar ook bepaalde vaste formuleringen kunnen een verband aangeven. Voorbeelden van vaste formuleringen zijn: in tegenstelling tot, met andere woorden, door middel van.

In tegenstelling tot zijn broer Piet, vindt Jan schaatsen wel leuk. In deze zin is er duidelijk sprake van een tegenstelling. Piet houdt niet van schaatsen, maar Jan wel. Met signaalwoorden kan een tegenstelling worden aangegeven. Het regent wel hard, maar ik ga toch hardlopen. De woorden maar en toch geven aan dat er sprake is van iets wat je misschien niet verwacht. Andere woorden die een tegenstelling aangeven, zijn: echter, desondanks, daarentegen, enerzijds, hoewel, integendeel.

Naast opruimen, vindt Karel afwassen een vervelend karweitje. Ook stofzuigen vindt hij vervelend en van ramen lappen moet hij helemaal niets hebben. In deze zinnen is er sprake van een opsomming. Andere signaalwoorden die een opsomming aangeven, zijn: daarnaast, bovendien, vervolgens, ten slotte, verder, in de eerste plaats, in de tweede plaats etc.

Ik kan morgen niet komen werken, omdat mijn moeder haar verjaardag viert. De woorden omdat, want, aangezien, immers worden gebruikt om een reden of een argument te geven. Je gebruikt ze om uitleg te geven waarom je iets vindt of wat de reden van iets is.

Aan het slot van de tekst geeft de schrijver vaak een samenvatting of komt hij tot een conclusie. Woorden als kortom, tot slot, samenvattend geven aan dat de schrijver zijn verhaal nog even kort samenvat. Met woorden als dus, concluderend, dat betekent komt hij tot een conclusie. In de zin: Ik ben te laat, dus ik ga maar niet meer naar binnen, komt de ik-persoon tot de conclusie dat hij maar beter niet meer naar binnen kan gaan. Een andere conclusie wordt getrokken in de zin: Ajax speelde slecht, dus ze worden dit jaar vast geen kampioen.

Om een tekst beter te kunnen begrijpen, is het dus belangrijk dat je signaalwoorden herkent en ook begrijpt wat de functie van die signaalwoorden is.

Hieronder een overzicht waarin weliswaar niet alle signaalwoorden staan, maar die wel een indruk geven van hoe signaalwoorden voor jou een tekst duidelijker kunnen maken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: