Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Antwoorden werkwoordspelling

Antwoorden werkwoordspelling

Hieronder zie je de antwoorden van de opdracht werkwoordspelling.

Elke dag (wandelen) wandelt Jan naar zijn werk in een verpleeghuis. Hij (vertrekken) vertrekt op tijd van huis, omdat hij niet te laat op zijn werk (willen) wil zijn. Ook vandaag (arriveren) arriveert hij op tijd op de afdeling. -> Alle zinnen staan in de tegenwoordige tijd en dat betekent voor de werkwoordsvormen: ik-vorm+t, behalve bij willen. Dat is een onregelmatig werkwoord.

Bij binnenkomst (begroeten) begroet hij de eerste bewoner die hij (tegenkomen) tegenkomt. In het kantoor (overleggen) overlegt hij met zijn collega’s over de verdeling van het werk. Vandaag (helpen) helpt hij 3 dames bij de dagelijkse wasbeurt. Als eerste (ondersteunen) ondersteunt hij mevrouw Jansen bij het douchen. Mevrouw Blik (douchen) doucht zich altijd zelf. Hij (afdrogen) droogt haar rug af, als ze klaar is met douchen. Bij mevrouw Van de Berg (verzorgen) verzorgt hij ook de wond op haar been. -> ook in deze alinea geldt: tegenwoordige tijd, ik-vorm +t

Aan het einde van de dienst (noteren) noteert hij alle bijzonderheden in de rapportage. Hij (schrijven) schrijft het volgende op:

Mevrouw Janssen (praten) praatte vanmorgen honderduit toen ik haar (verzorgen) verzorgde Mevrouw Blik (douchen) douchte zich ook zelf, voordat ik bij haar kwam. Haar rug heb ik (afdrogen) afgedroogd en daarna (insmeren) ingesmeerd met een nieuwe zalf. Toen ik de wond van Mevrouw van den Berg (verzorgen) verzorgde, (vertellen) vertelde zij dat haar dochter vandaag langs was (komen) gekomen. De drie dames heb ik (ondersteunen) ondersteund toen ze naar beneden (lopen) liepen voor het middageten.

Deze laatste alinea staat helemaal in de verleden tijd. 3x ben je ook de voltooide tijd tegengekomen, namelijk bij afgedroogd, ingesmeerd en ondersteund. Bij alle drie deze woorden komt er een d op het einde, omdat de ik-vorm eindigt met een letter die niet in het taxikofschip staat

Advertentie

Eén gedachte over “Antwoorden werkwoordspelling”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: