Examen Spreken

Uitleg over het examen Spreken

In dit filmpje leg ik je uit hoe het examen Spreken eruitziet en hoe je je daarop kan voorbereiden. Waarop word je beoordeeld en hoe kan jij zorgen dat je dat examen gaat halen?
In het filmpje gebruik ik een door mij verzonnen opdracht, dit is dus niet jouw examenopdracht. Lees de examenopdracht die je van je docent krijgt goed.

Samengevat

Bij het examen Spreken ga je een presentatie van 4-6 minuten houden over het onderwerp dat in het examenboekje dat je hebt ontvangen, staat genoemd. Het examen is een monoloog, jij bent aan het woord en de examinators luisteren.

In het examen staan de verschillende deelonderwerpen die in jouw presentatie aan de orde moeten komen. Het is belangrijk dat al deze onderwerpen worden besproken. Wanneer minder dan 80% van deze deelonderwerpen in je presentatie aan de orde komt, dan wordt de presentatie niet beoordeeld.

Belangrijk: je mag niet voorlezen tijdens de presentatie, maar je mag wel een lijstje met steekwoorden gebruiken. Ook wanneer je een PowerPoint (PP) gebruikt als hulpmiddel, dan mogen er geen hele zinnen op staan. Je zou wel eventueel de deelonderwerpen als vragen op je PP kunnen zetten. Voorbeeld: als de deelopdracht is: Je legt uit wat het project inhield, dan kan je als vraag noteren: Wat hield het project in?

Zorg dat je presentatie een duidelijke inleiding, middenstuk en slot heeft (opbouw en samenhang), dat het doel van de presentatie duidelijk is en dat je rekening houdt met de (voorkennis van) de luisteraar. Verder moet je tijdens de presentatie laten zien dat je woordenschat voldoende is en dat je presentatie goed verstaanbaar en in begrijpelijk Nederlands is.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Veel succes met de voorbereiding en met het examen Spreken!

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag